Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az irányelv értelmében.

Az első benyomás fontossága

2023. 06. 28. 08:02:00

Ezért a (látszólag) pár másodpercért dolgoztunk több órát, készülünk napokig, terveztünk hetek, hónapok óta.

Már több évtizede foglalkozom dekorációval, de minden alkalommal felgyülemlik bennem az adrenalin, amikor a megrendelő átveszi a helyszínt. Tetszik majd neki? Nem túl sok? Nem túl kevés? Tényleg erre gondolt? Tetszik majd az ő vendégeinek? Azt hiszem mindannyian, akik a „szépítéssel” foglalkozunk átéltük már ezt az érzést. Hiszen a célunk, hogy emlékezetessé varázsoljuk a jeles napot, természetesen a szó pozitív értelmében.

Ahhoz, hogy az első benyomás, és persze utána a többi is megfelelő legyen, alaposan meg kell tervezni a dekorációt.

Fontos, hogy a színek harmonizáljanak, összhangban legyenek egymással. Elegáns rendezvénynél két –három színnél ne válasszunk többet. Lehet harsány, ellentétes, pasztell, fő szempont, hogy legyenek kapcsolódási pontok. Ha púder színű a székpánt, tegyünk hasonló színű textilszalvétát vagy futót az asztalra. Ha virág színeiben is visszaköszön ez a szín, még teljesebb lehet az összhang.

Ha használunk hangulatfényeket, mielőtt eljövünk kapcsoljuk fel a világítást, illetve fixáljuk le, ki fogja este meggyújtani a gyertyákat. Sajnos sok helyen a felszolgálók ezt nem teszik meg, így a dekoráció egyik fő eleme kiesik. Szerencsére ma már nagyon sokszor használunk elemes gyertyákat, így nem probléma, ha égnek még világosban. Cserébe estére garantált a kellemes hangulat.

Időzítsünk úgy, hogy az átadás előtt fél órával kész legyünk, az üres dobozok, rekeszek legyenek elpakolva, mert ha szem előtt vannak, biztosan rákérdez a megrendelőnk, hogy ugye azt még eltesszük? ...és máris oda az idilli hangulat.

Legyen minden tiszta, illatos, frissen vasalt. Nincs lehangolóbb látvány egy gyűrött terítőnél, vagy drapériánál. A frissen mosott, illatos székszoknyára szívesen ül le az ember, és már az is kellemes érzést kelt a vendégekben, amikor megérzik ezt az illatot belépéskor. Fontos, protokolláris rendezvénynél sokszor külön embert bíznak meg a terítők átvasalásával, átgőzölésével.

Fontos, hogy a kivitelezett dekoráció illeszkedjen a helyszín stílusához, egy patináns kastélyba többnyire klasszikus dekorációt választunk, míg egy letisztult, szürke padlós konferenciaterembe inkább egy modernebb installáció kerül. Természetesen figyelembe kell venni a megrendelő elképzelését is, de finoman irányítani kell, hiszen mi vagyunk a szakértők.

Találjuk el helyesen az arányokat. Egy karácsonyi dekorációnál például egy 4-5 méteres belmagasságú helyen szinte elvész egy 1,5 méteres fa, vagy egy 1,8 méter átmérőjű körasztalon kevés lesz a kerek falapra tett 10 x 10 cm-es rusztikus fadoboz. A közeli fotókon gyönyörűen mutat egy szál virág egy kecses vázában, de a hosszú asztalon középen eléggé elárvult szegény. Ne hagyjuk magunkat becsapni a Pinterest képeknek, hiszen azok sokszor nem a nagy térben vannak lefényképezve, hanem csak egy kiragadott elemként. Ha kell, mérjük le, terítsünk fel, hogy lássuk az arányokat. De kerüljük el a másik végletet is, amikor is annyi dekor kerül az asztalra, hogy a három sültes tálnak, az est fénypontjának, már nem jut hely rajta. Annál rosszabb pedig nincs, mikor a gondosan elkészített dekoráció valahol a sarokban landol. Az asztali dekoráció megtervezésénél célszerű mindig egyeztetni, milyen módon lesz az étkezés lebonyolítva.

Egy rendezvénydekorációt megtervezni és színvonalasan kivitelezni szinte művészet, nagyon sok apró részletből áll, ami igazán ténylegesen a helyszínen áll össze. Reméljük, ezekkel a tanácsokkal adtunk néhány olyan nézőpontot, ami hozzájárul, hogy az első benyomás a lehető legpozitívabb legyen a te rendezvényeden is!

Az oldal tetejére